Background image

terug

Vraag 9

Deze casus heeft betrekking op de periode van het kabinet-Balkenende III (juni 2006 - februari 2007). Voormalig minister Hans Hoogervorst (VVD) van
Volksgezondheid, Welzijn en Sport wilde dat de leeftijdsgrens voor het kopen van bier, wijn en mixdrankjes omhoog zou gaan van zestien naar achttien jaar (Leeftijdsgrens alcohol omhoog naar 18 jaar).

Deze maatregel moest een antwoord zijn op verontrustende uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar alcoholgebruik onder jongeren (Campagne van het Trimbos-instituut & Rapport sociaal en cultureel planbureau: alcoholgebruik onder jongeren is zorgwekkend).
Tegen het alcoholbeleid van de minister rees verzet, zowel bij maatschappelijke groepen (Leeftijdsgrens alcohol omhoog naar 18 jaar) als bij de Tweede Kamer (tKamer wil leeftijdsgrens alcohol niet optrekken naaar 18 jaar). De minister heeft hierop gereageerd met een brief aan de Tweede Kamer (Brief van de minister van volksgezondeid, welzijn en sport).
De Europese Unie heeft door haar bevoegdheid om de minimumaccijnzen voor drank vast te stellen ook invloed op het alcoholbeleid van de minister (EU verhoogt accijns op bier en drank niet).
In "Het zuipen wordt ze ingegoten" wordt een analyse gegeven van onder meer de oorzaken van buitensporig alcoholgebruik onder Nederlandse jongeren.

In het systeemmodel van de politieke besluitvorming speelt ook de omgeving van het politieke systeem een rol. In "Brief van de minister van volksgezondheid, welzijn en sport" komt de omgeving aan de orde.
Om welke omgeving gaat het in "Brief van de minister van volksgezondheid, welzijn en sport" en welke betekenis heeft die voor de Nederlandse politieke besluitvorming in deze kwestie?

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: "Brief van de minister van volksgezondheid, welzijn en sport"