Background image

terug

Vraag 11

Deze casus heeft betrekking op de periode van het kabinet-Balkenende III (juni 2006 - februari 2007). Voormalig minister Hans Hoogervorst (VVD) van
Volksgezondheid, Welzijn en Sport wilde dat de leeftijdsgrens voor het kopen van bier, wijn en mixdrankjes omhoog zou gaan van zestien naar achttien jaar (Leeftijdsgrens alcohol omhoog naar 18 jaar).

Deze maatregel moest een antwoord zijn op verontrustende uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar alcoholgebruik onder jongeren (Campagne van het Trimbos-instituut & Rapport sociaal en cultureel planbureau: alcoholgebruik onder jongeren is zorgwekkend).
Tegen het alcoholbeleid van de minister rees verzet, zowel bij maatschappelijke groepen (Leeftijdsgrens alcohol omhoog naar 18 jaar) als bij de Tweede Kamer (tKamer wil leeftijdsgrens alcohol niet optrekken naaar 18 jaar). De minister heeft hierop gereageerd met een brief aan de Tweede Kamer (Brief van de minister van volksgezondeid, welzijn en sport).
De Europese Unie heeft door haar bevoegdheid om de minimumaccijnzen voor drank vast te stellen ook invloed op het alcoholbeleid van de minister (EU verhoogt accijns op bier en drank niet).
In "Het zuipen wordt ze ingegoten" wordt een analyse gegeven van onder meer de oorzaken van buitensporig alcoholgebruik onder Nederlandse jongeren. Je kunt een maatschappelijk probleem als het overmatige alcoholgebruik onder jongeren analyseren met behulp van de vier benaderingswijzen van maatschappijleer. Eén van de vier benaderingswijzen is de politiek-juridische benaderingswijze, waaraan vragen worden ontleend als: wat is het bestaande overheidsbeleid en welke voorstellen worden gedaan voor verandering daarvan.
"Leeftijdsgrens alcohol omhoog naar 18 jaar" noemt als een mogelijke aanpak het wetsvoorstel tot het verhogen van de leeftijdsgrens voor het gebruik van alcoholische drank naar 18 jaar.

Je kunt een maatschappelijk probleem ook op andere manieren analyseren.
Naast de politiek-juridische zijn er nog drie andere benaderingswijzen.
Noem die drie andere benaderingswijzen. Stel per benaderingswijze een relevante vraag over het probleem van alcoholgebruik onder jongeren en illustreer elke vraag met een citaat uit "Het zuipen wordt ze ingegoten".

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Het zuipen wordt ze ingegoten