Background image

terug

Groen of grijs?

Groen of grijs?
In een land worden twee soorten stroom aangeboden: grijze stroom en groene stroom:

  • Grijze stroom wordt geproduceerd in energiecentrales die worden gestookt met kolen, olie of gas en wordt aangeboden op een markt van oligopolie. Productie van grijze stroom heeft negatieve gevolgen voor de milieukwaliteit.
  • Groene stroom wordt geproduceerd met biomassa, door windmolens en zonnecollectoren. Productie van groene stroom heeft ook negatieve gevolgen voor de milieukwaliteit, maar minder dan bij grijze stroom.
Naast enkele producenten van grijze stroom zijn er veel producenten van groene stroom actief. De markt van groene stroom wordt in de uitgangssituatie weergegeven door het volgende model.
  1. Qv = -300P + 120
  2. Qa = 600P - 60
  3. Qv = Qa
De symbolen hebben de volgende betekenis:
P is de prijs van groene stroom per kilowattuur (kWh) in euro.
Qv en Qa is de hoeveelheid groene stroom in miljarden kilowattuur (kWh) die respectievelijk wordt gevraagd en aangeboden.

Marktwerking leidt tot een evenwicht op de markt voor groene stroom bij een prijs van € 0,20 per kWh en een hoeveelheid van 60 miljard kWh. De prijs van grijze stroom bedraagt € 0,18 per kWh.
De minister van energie in dit land streeft naar vervanging van productie en consumptie van grijze stroom door productie en consumptie van groene stroom.
De minister overweegt invoering van een subsidie per kWh voor de producenten van groene stroom, zodat voor de consument de prijs voor groene stroom daalt tot € 0,18.
Ambtenaren van zijn departement schetsen de effecten op de markt van groene stroom in de figuur.



P = de prijs van groene stroom per kWh in euro’s
Q = de hoeveelheid groene stroom in miljarden kWh
Qa0 = het aanbod vóór invoering van subsidie in miljarden kWh
Qa1 = het aanbod na invoering van subsidie in miljarden kWh
Qv = de vraag in miljarden kWh