Background image

terug

diacetyl-test

In de vorige vragen is beschreven hoe het omzettingen van glucose tot diacetyl en acetoïne zijn hiernaast schematisch samengevat.
Voor de omzettingen in de gistcel zijn enzymen nodig. De omzetting buiten de gistcel is een langzame reactie waarbij enzymen geen rol spelen.
Bij de bierproductie is het dus van belang dat het gistingsproces voldoende tijd krijgt. Een te korte gistingsduur kan nadelig zijn voor de smaak. De gistingsduur kan niet worden verkort door de temperatuur te verhogen, want gistcellen gaan boven 30 ºC dood.
Op internet staat een eenvoudige test beschreven, de zogenoemde diacetyl-test, waarmee kan worden nagegaan of het gistingsproces lang genoeg heeft geduurd.

diacetyl-test
  • neem twee monsters van het brouwsel en nummer deze 1 en 2
  • plaats monster 1 gedurende 10 - 20 minuten in een waterbad van 60 - 70 ºC
  • bewaar monster 2 bij kamertemperatuur
  • koel monster 1 af tot kamertemperatuur
  • proef beide monsters
  • noteer of een botersmaak is waar te nemen

In principe zijn er voor de uitkomst van de test vier combinaties, die in onderstaande tabel met de letters A, B, C en D zijn aangegeven. Een + in deze tabel betekent dat een botersmaak wordt waargenomen. Een − geeft aan dat geen botersmaak wordt waargenomen.

A B C D
monster 1 (verwarmd) + +
monster 2 (niet verwarmd) + +

Op de website wordt aan de combinatie die onder de letter D staat geen aandacht besteed. Het is namelijk zeer onwaarschijnlijk dat de test resultaat D oplevert. De andere drie combinaties kunnen wel optreden.