Background image

terug

Voedselconversie

In het streven naar vergroting van de efficiëntie van de voedselproductie wordt wel eens het eten van insecten of insectenlarven aanbevolen in plaats van vlees (overigens nog niet in de voedingsadviezen van de Nederlandse Gezondheidsraad). Door het eten van insecten wordt een efficiënter gebruik van de netto primaire productie (NPP) bereikt.

In de studie naar de efficiëntie van de voedselproductie is de conversiefactor een belangrijk begrip. De conversiefactor geeft aan welk deel van de energie in het voedsel van een organisme wordt omgezet in biomassa van dat organisme. Als de biomassa van een dier door het eten van 100 kJ biomassa toeneemt met 10 kJ is de conversiefactor 0,1. In onderstaande tabel zijn gegevens over de energiestroom in een stabiel graslandecosysteem opgenomen. Voor zowel de herbivoren als de carnivoren zijn de gemiddelde hoeveelheden van de voedselopname, van de assimilatie, van de onverteerbare resten, van de opbouw van organische stoffen (productie) en van de dissimilatie berekend. De hoeveelheden zijn gebaseerd op een NPP van 100 Joule per m2 per jaar.

NPP 100 Joule per m2 per jaar
  opname assimilatie onverteerd productie dissimilatie
  I (Joule) A (Joule) F (Joule) P (Joule) R (Joule)
Herbivoren          
   gewervelden 25,00 12,50 12,50 0,25 12,25
   ongewervelden 4,00 1,60 2,40 0,64 0,96
Carnivoren          
   gewervelden 0,16 0,13 0,03 0,003 0,127
   ongewervelden 0,27 0,135 0,135 0,040 0,095