Background image

terug

Aspirine

Enige jaren geleden is in de Verenigde Staten in een onderzoek nagegaan of het regelmatig innemen van aspirine de kans op een hartinfarct doet afnemen.
Men liet 22000 gezonde personen gedurende vijf jaar om de dag een pil slikken. De groep pillenslikkers was aselect in twee even grote groepen verdeeld. De personen van de ene groep slikten pillen waarin aspirine zat. De personen van de andere groep, de controlegroep, slikten uiterlijk gelijke pillen zonder aspirine.
Uiteraard wist niemand van de 22000 pillenslikkers of hij/zij pillen met aspirine of pillen zonder aspirine slikte.

In de controlegroep kregen 189 van de 11000 personen een hartinfarct, dus ongeveer 1,72%. Op grond hiervan stelde men de kans op het krijgen van een hartinfarct zonder het regelmatig innemen van aspirine gelijk aan 0,0172.


Informatie bij vraag 17.

In feite kregen 104 aspirinegebruikers een hartinfarct.
De resultaten van het onderzoek stonden in het dagblad NRC Handelsblad. Het leidde tot een discussie in de brievenrubriek over de vraag of regelmatig aspirinegebruik de kans op een hartinfarct doet verminderen met 45% of met 0,8%.

Informatie bij vraag 18

De 22000 pillenslikkers waren allemaal artsen. De drie artsen van groepspraktijk A en de vijf artsen van groepspraktijk B namen aan het experiment deel. Uiteraard had ieder van deze acht artsen evenveel kans tot de controlegroep te behoren als tot de groep van aspirinegebruikers.