Background image

terug

Een gedeelte uit het Basel II verdrag

Een gedeelte uit het Basel II verdrag

De sterk toegenomen interesse van bedrijven in risk management heeft ertoe geleid dat de manier waarop banken hun krediet verlenen, verandert. De prijs voor alle bankkredieten en de toegankelijkheid tot alle bankkredieten wordt steeds vaker direct aan de risicoperceptie gekoppeld. Banken zullen de risico’s bij klanten nauwkeuriger en individueel gaan inschatten. Deze systematiek wordt vanaf 2007 verplicht volgens het Basel II verdrag. “Met Basel II worden banken gedwongen om op een andere manier naar kredietverlening te kijken”, zegt Ruud Nijs, productmanager bij Rabobank Corporate Clients. De standaard solvabiliteitseisen die de Nederlandsche Bank stelt aan banken voor kredietverlening hebben plaatsgemaakt voor een verfijnder systeem van risk management. Banken moeten de risico’s bij klanten nauwkeuriger en individueel gaan inschatten. Op basis daarvan moeten ze een percentage eigen vermogen aanhouden als zekerheid voor de Nederlandsche Bank. De meeste banken hebben inmiddels nieuwe risk managementsystemen ontwikkeld die deze risico’s gedetailleerd in kaart brengen. De factoren die het risico voor de bank bepalen zijn:
a kans op faillissement van de kredietnemer, gemeten via de liquiditeitspositie;
b het financiële risicoprofiel van het bedrijf, gemeten via onder andere de solvabiliteitspositie;
c het specifieke bedrijfsrisico, gemeten via de mate waarin de conjunctuurgevoeligheid van het product afwijkt van de branche waarin het bedrijf opereert;
d de mate van cross-selling.

Onder cross-selling wordt verstaan dat een bedrijf ook haar verzekeringen en betalingsverkeer via dezelfde bank laat lopen. De banken hanteren steeds vaker standaardkortingen op de rentetarieven per extra afgenomen dienst. Banken melden bedrijven steeds vaker zonder omhaal hoeveel korting ze krijgen op hun krediet, als ze ook hun verzekeringen en betalingsverkeer via dezelfde bank laten lopen. Dat banken cross-selling koppelen aan het af te geven rentetarief is niet alleen logisch vanuit een commercieel oogpunt, maar ook vanuit een risicoperspectief.

bron: MT Finance, september 2004