Background image

terug

Grensconflict om Loosdrecht

Grensconflict om Loosdrecht

Van onze correspondent
UTRECHT - Tussen de provincies Noord- ingrijpen door de rijksoverheid. ,,Zeker als het herindelingen zijn waarin provinciegrenzen Loosdrecht.

Die behoort nu nog tot Utrecht, maar dat heeft zijn langste tijd gehad als het aan Noord-Holland en Loosdrecht zelf ligt.
Loosdrecht wil vrijwillig fuseren met de Noord-Hollandse gemeenten Nederhorst den Berg en 's-Graveland. De drie gemeenten zijn ongeveer even groot, vergelijkbaar qua natuur en recreatie en alle drie bestuurlijk en gevoelsmatig georiënteerd op de Gooi- en Vechtstreek (een COROP-gebied).
Samenvoeging betekent ook dat Loosdrecht overgaat van Utrecht naar Noord-Holland.
,,Een onbegrijpelijke stap", noemen Gedeputeerde Staten van Utrecht het indelingsplan dat hun collega's van Noord- Holland hebben vastgesteld. Commissaris
van de Koningin mr. B. Staal pleit voor Holland en Utrecht is een heus grensconflict uitgebroken, met als inzet de gemeente een rol spelen, kun je niet verlangen dat de provincies er zelf uitkomen. Dat gebeurt ook niet; dit leidt tot niets. In zo'n situatie moet het rijk de regie nemen. (...)"
Utrecht ziet zijn eigen herindelingbeleid doorkruist en is daar behoorlijk nijdig over.
Het steekt commissaris Staal dat Noord- Holland puur afwacht met welke plannen gemeenten komen en dan ook nog de provinciegrens wil verleggen. Utrecht trok vorig jaar het voorstel in om Loosdrecht samen te voegen met de Utrechtse gemeenten Abcoude, Loenen en Breukelen.
In plaats daarvan zou er eerst een studie moeten komen naar de 'functionele en inhoudelijke samenhangen' voor het gehele Vecht- en Plassengebied en pas daarna een voorstel voor eventuele herindeling.
vrij naar: Trouw, 20 november 1998