Background image

terug

Arbeidscirculatie in Oost-Javaanse dorpen

Het dorp Sumbersari
Sumbersari heeft van de drie onderzochte dorpen het grootste aantal huishoudens met 'arbeidscirculanten'. Deze migranten zijn vooral werkzaam binnen de provincie. Van de mannelijke circulanten vertrok 78 procent naar een stedelijke bestemming, terwijl dit 81 procent bij de vrouwen was. Van de mannen ging 33 procent naar Jakarta, terwijl slechts 3 procent van de vrouwen naar deze stad trok.
Het dorp Pakong
In Pakong (zie bron 2) was de arbeidscirculatie vooral gericht op de stedelijke gebieden in Oost- Java. Van de mannen ging 94 procent naar een stad en van de vrouwen 89 procent. Een klein aantal circulanten werkt in Jakarta. Andere bestemmingen zijn Kalimantan en Lampung, waar veel mannen werk vinden in onder andere de bouw en de olie-industrie.
Het dorp Ngasem
In Ngasem komt arbeidscirculatie weinig voor. De meeste mannen (85%) en alle vrouwen werkten tijdelijk in de stedelijke gebieden. Een ander interessant gegeven is dat vele migranten zowel mannen als vrouwen in Noord-Sumatera, Lampung en Irian Jaya hebben gewerkt.

vrij naar: Spaan, E., Labour circulation and socio-economic transformation, the case of East Java, Indonesia, Den Haag, 1999