Background image

terug

Cassaveteelt in Thailand en Vietnam

Opgave 5 [Zuidoost-Azië] - Cassaveteelt in Thailand en Vietnam

bron 1



Cassave
Cassave of maniok is een tropische plant die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt. De plant groeit ook goed op minder vruchtbare bodems en hellingen, kan tegen droge periodes en vraagt weinig investeringen of onderhoud. Hij werd in de 17e eeuw door de Portugezen in Azië geïntroduceerd. De wortels van de cassave worden tegenwoordig verwerkt tot cassavechips, meel, veevoer, zoetstoffen en zuren voor voedsel, dranken, papier, lijm, textiel en biobrandstoffen. De vraag naar cassave op de wereldmarkt neemt voortdurend toe.

vrij naar: Cito en http://aquarium-asia.over-blog.com/article-34337012.html


bron 2

Cassave-areaal in Thailand en Vietnam, 2003-2004


Cassave in Thailand
Thailand is sinds de jaren ’80 van de 20e eeuw de grootste cassaveproducent van Azië. Inmiddels is er een grote cassaveverwerkende industrie. Het grootste deel van de productie wordt geëxporteerd en gebruikt als veevoer in de Europese intensieve veehouderij. In 2009 exporteerde Thailand 435.000 ton cassave.
Cassave in Vietnam
Aan het eind van de 20e eeuw besloot de regering in Vietnam de productie van cassave voor de export te stimuleren.
Stond Vietnam in 2000 nog 18e op de lijst van cassaveproducerende landen, in 2007 was het land opgeklommen tot de 9e plaats. In de afgelegen berggebieden wordt het nog steeds vooral als voedselgewas verbouwd.
Met name in Zuid-Vietnam is de productie vooral voor de export bestemd. De verwerkende industrie bestaat uit kleine dorpsfabriekjes. Vietnam exporteerde in 2009 158.000 ton cassave.

vrij naar: Present situation and future potential of cassava in Thailand en Atlas of Thailand en Cito