Background image

terug

Vraag 1

Om de gevolgen van ongelukken bij hoge snelheden voor automobilisten te verminderen, worden in steeds meer auto's airbags geïnstalleerd. Een airbag is een ballon die snel wordt opgeblazen als de auto bij een botsing sterk vertraagt. In niet opgeblazen toestand bevindt de ballon zich in het midden van het stuur. In opgeblazen toestand vormt hij een stootkussen tussen de bestuurder en het stuur (zie figuur 1). De ballon wordt opgeblazen met stikstofgas dat bij een chemische reactie ontstaat.










Deze reactie wordt ontketend door een ontstekingssysteem waarin zich een piëzokristal bevindt. Zo’n kristal is afgebeeld in figuur 2. Het kristal werkt als een druksensor. Er ontstaat een elektrische spanning tussen de metaalplaatjes op de zijvlakken A en B als de druk verandert ten gevolge van extra krachten op die zijvlakken.








Zijvlak A is bevestigd aan een vast punt van de auto en is geaard. Figuur 3 is de ijkgraiek van de druksensor. De potentiaal van B is positief als er een duwkracht op het kristal wordt uitgeoefend en negatief als er een trekkracht op wordt uitgeoefend.

Bepaal de gevoeligheid van de sensor.
Geef de uitkomst in twee significante cijfers.