Background image

terug

Vraag 15

Deze formule kan worden gebruikt als men de druk van een afgesloten hoeveelheid gas bepaalt met behulp van een open kwikmanometer. Dat is een gedeeltelijk met kwik gevulde U-vormige buis.
Zie figuur left.


Het hoogteverschil tussen de kwikniveaus in de manometer wordt h genoemd. Men heeft de beschikking over een bol met een ideaal gas, verbonden met een open kwikmanometer. Het gas in de opstelling kan in verbinding worden gebracht met de buitenlucht met behulp van kraan K. Zie figuur right . De druk van de lucht buiten de opstelling is steeds 1,013·105 Pa.

In de beginsituatie (toestand A) is h = 4,5 cm. Het kwik staat aan de rechterkant van de manometer het hoogst. De temperatuur is 20 °C. De druk ter hoogte van lijn PQ in de linkerkant van de manometer is gelijk aan de druk op dezelfde hoogte in de rechterkant van de manometer. In de linkerkant is die druk gelijk aan de druk van het gas in de bol. In de rechterkant is die druk gelijk aan de luchtdruk buiten de opstelling plus de druk van het kwik boven lijn PQ.
Bereken de druk van het afgesloten gas.