Background image

terug

Vraag 15

Bij trekkertrek (ook wel tractor pulling genoemd) moet een tractor een sleepwagen voorttrekken die opzettelijk een grote wrijvingskracht ondervindt: de voorkant van de wagen heeft geen wielen, maar sleept over de grond.
Tijdens het rijden schuift een zwaar ballastblok op de sleepwagen naar voren. Zo neemt de wrijvingskracht toe, waardoor de tractor met sleepwagen afgeremd wordt en tot stilstand komt.
Het doel van trekkertrek is om een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Als deze afstand 100 meter of meer is, is er sprake van een ‘full pull’.

De tractor en de sleepwagen zijn schematisch getekend in figuur "massa tractor". Daarbij zijn de massa’s van de tractor, van de sleepwagen en van het ballastblok vermeld. De massa is uitgedrukt in ton.

figuur massa tractor



In figuur "full pull" is in een diagram het verloop van de wrijvingskracht op de sleepwagen weergegeven als de wagen de volledige afstand van 100 m zou afleggen (‘full pull’).
Figuur "full pull" staat vergroot op de uitwerkbijlage.

figuur full pull

Bepaal met behulp van de figuren op de uitwerkbijlage de grootte van de aandrijfkracht van de wielen van de tractor bij de start.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Vraag 14 15 18
Bijlage: Vraag 15 18