Background image

terug

Vraag 10

Bij deze opgave horen de teksten in de bijlage “Misstanden in de champignonteelt”.

Inleiding
Het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde (KRO) doet onder andere onderzoek naar het hoe en wat van producten voor consumenten. In december 2012 ging het programma over werknemers uit Oost-Europa in Nederlandse champignonkwekerijen. Deze werknemers ontvingen een betaling die voor Nederlandse maatstaven zeer laag is.
De Oost-Europese werknemers zijn niet opgewassen tegen de macht en willekeur van hun bazen. Zij lijken rechteloos en voor zover zij wel rechten hebben blijken zij niet in staat om die rechten te doen gelden (tekst 1). Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), Lodewijk Asscher, reageerde op de uitzending met een nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid (tekst 2). Later antwoordde de minister op Kamervragen over deze zaak (tekst 3).
In zijn reactie op de televisie-uitzending had de minister burgers opgeroepen om alleen nog maar champignons te kopen die voorzien zijn van het Fair Produce-keurmerk (tekst 4).

Lees de teksten 1, 2, 3 en 4.
Het programma Keuringsdienst van Waarde vervult een informatieve functie en heeft invloed op het politieke proces.

Welke informatieve functie van de media vervulde het programma Keuringsdienst van Waarde? Leg uit wat de politieke rol van het programma in dit geval is en gebruik daarvoor twee relevante begrippen van het systeemmodel van politieke besluitvorming.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Misstanden in de champignonteelt