Background image

terug

Vraag 4

Bij deze opgave horen de teksten in de bijlage “Wangedrag door wetenschappers”.

Inleiding
In augustus 2011 werd het vermoeden geuit dat sociaal psycholoog Diederik Stapel zich schuldig had gemaakt aan wetenschapsfraude. Een commissie ingesteld door de Tilburgse rector magnificus onderzocht de beschuldiging en rapporteerde dat er sprake was van "een grootschalige, langdurige fraude met data". Daarna deden twee universiteiten aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting (tekst 1). Een jaar later volgde ook nog een onderzoek door de Fiscale inlichtingenen opsporingsdienst (FIOD) omdat Stapel mogelijk de overheid had opgelicht door subsidie aan te vragen voor onderzoek waarbij hij had gefraudeerd met onderzoeksgegevens.
In juni 2013 werd een transactie tussen het Functioneel Parket (een onderdeel van het OM) en Stapel overeengekomen (tekst 2).
Geconstateerde wetenschapsfraude leidt doorgaans niet tot vervolging. Het geval Stapel is dus in die zin uitzonderlijk.

Lees de teksten 1, 2 en 3.
'De' criminaliteit bestaat niet. Criminaliteit kent verschillende vormen.
Eén van die vormen dankt zijn naam aan de maatschappelijke positie van de plegers. Wetenschapsfraude is een typisch voorbeeld van die vorm van criminaliteit.

Welke vorm van criminaliteit wordt hier bedoeld? Geef de naam en leg aan de hand van twee kenmerken uit dat criminele wetenschapsfraude er een typerend voorbeeld van is.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Wangedrag door wetenschappers