Background image

terug

Vraag 20

Bij deze opgave horen de teksten in de bijlage “Berichtgeving over Haren. De media onder vuur”.

Inleiding
Op 6 september 2012 nodigt een meisje uit Haren via Facebook haar vrienden uit voor haar zestiende verjaardag op 21 september. Per abuis schermt ze haar uitnodiging niet af zodat deze niet alleen door haar vrienden maar door iedereen gelezen kan worden. De uitnodiging wordt vervolgens door een paar jongeren ‘gekaapt’ en zij zorgen via de sociale media voor een razendsnelle verspreiding zodat de uitnodiging door enkele tienduizenden jongeren gelezen wordt.
De jongeren zijn geïnspireerd door de film Project X waarin een ‘feestje’ na een openbare uitnodiging via de sociale media volkomen uit de hand loopt. Op internet en de sociale media groeien in de aanloop naar de 21ste september de opwinding en de spanning en ook de traditionele media maken er melding van.
Op 21 september vinden ernstige rellen plaats in Haren. Een vraag die achteraf gesteld wordt is of het voorkomen had kunnen worden. Onder voorzitterschap van Job Cohen doet de commissie ‘project X’ Haren onderzoek naar onder andere de rol van de sociale media, de massamedia en de autoriteiten. In maart 2013 verschijnt haar rapport.

Lees tekst 1.
Het rapport heeft de titel: ‘Twee werelden’.

Verklaar aan de hand van tekst 1 dat er binnen één samenleving zulke grote verschillen tussen jongeren en ouderen ontstaan dat je kunt spreken van ‘twee werelden’.
Gebruik in je uitleg een functie van cultuur in de samenleving, het begrip dominante cultuur en het gebruik van sociale media.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Berichtgeving over Haren. De media onder vuur