Background image

terug

Vraag 1

Op 14 oktober 2007 meldde het documentaire programma Zembla (VARA) dat rechters ook bij ernstige misdrijven taakstraffen opleggen. Dat was niet tegen de wet, want tot 8 november 2011 mochten rechters nog voor alle gevallen een taakstraf opleggen. Wel heeft de minister van Justitie bij de behandeling van de Wet Taakstraffen in 2000 gezegd dat hij de taakstraf een minder voor de hand liggende straf vond voor zeden- en geweldsdelicten.
De uitzending van Zembla leidde tot Kamervragen aan de minister van Justitie. Het kabinet kwam met een wetsvoorstel dat de rechter in bepaalde gevallen verbiedt om een taakstraf op te leggen. In het artikel Weg met de slapjanussen, Zembla helpt een handje wond NRC Handelsblad-journalist Folkert Jensma zich op over de reactie van politici, temeer daar onderzoekers van de Raad voor de rechtspraak aantoonden dat de cijfers waar Zembla zich op baseert niet kloppen.
In de tekst in de bijlage staat dat de Raad van State zich afvroeg voor “welk probleem dit wetsvoorstel een oplossing zou zijn”. (regels 26-28)

Welke twee taken heeft de Raad van State en op grond van welke taak oefent de Raad van State invloed uit op het wetgevend proces in Nederland?

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Weg met de slapjanussen, Zembla helpt een handje