Background image

terug

Vraag 31

Maak gebruik van bijlage "Tweede Kamerverkiezing". Op 9 juni 2010 waren er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Enige dagen voor deze verkiezingen publiceerde Maurice de Hondt de gegevens van een peiling (bijlage "Tweede Kamerverkiezing") in een artikel.
"Enkele dagen voordat de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 plaatsvinden (9 juni 2010) kan al een goede indruk gegeven worden van de grote mate van volatiliteit van het Nederlands electoraat. Dat kan door het voorgenomen stemgedrag af te zetten tegen de keuze bij de vorige verkiezingen. (En inmiddels geeft ruim 80 procent van degenen die een partij noemen aan vrijwel zeker te zijn van hun keuze)."
Wanneer je verkiezingsuitslagen analyseert, kun je niet alleen kijken naar de verschuivingen binnen het electoraat tussen politieke partijen, maar ook naar de verschuivingen binnen het electoraat tussen ideologisch verwante partijen dat wil zeggen tussen linkse of rechtse partijen.

Welke conclusie kun je op grond van bijlage "Tweede Kamerverkiezing" trekken als je kijkt naar de verschuivingen van het electoraat tussen ideologisch verwante partijen? Ga uit van de onderverdeling in links en rechts.
Licht je antwoord toe aan de hand van gegevens van linkse en rechtse partijen uit bijlage "Tweede Kamerverkiezing".

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Tweede Kamerverkiezing