Background image

terug

Vraag 9

Inleiding
Communicatiewetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen en van de Katholieke Universiteit Leuven presenteren in hun artikel Op zoek naar verklaringen voor sensatie in het nieuws. Een vergelijking tussen Nederlandse, Vlaamse, Waalse en Franse televisiejournaals (Tijdschrift voor Communicatiewetenschap, 2008) een theoretisch model om verschillen in sensatie in televisienieuws tussen zenders en tussen landen te verklaren. De teksten uit de bijlage zijn fragmenten (soms wat bewerkt) uit dit artikel. Het theoretisch model is opgenomen als de figuur in de bijlage.

Lees de tekst.
In deze tekst wordt de relevantie van onderzoek naar sensatie in het nieuws aangegeven. Er wordt verondersteld dat sensatie de informatievoorziening aan burgers kan schaden. En “Mocht dat zo zijn, dan wordt het voor deze burgers moeilijker hun rol in het democratisch proces te spelen.” (regels 4-5)
Leg uit welke functies van de media in het proces van politieke besluitvorming van belang zijn voor de vraag of burgers in een democratie hun rol adequaat kunnen vervullen.
Ga uit van drie functies.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Introductie 9, 10 en 11