Background image

terug

Vraag 10

Uitgesproken zorg
De inwoners van een land zijn verplicht verzekerd tegen ziektekosten. Alle rekeningen van zorgverleners worden rechtstreeks ingediend bij de zorgverzekeraars. Er is geen sprake van een eigen bijdrage van de patiënt. De vier grootste verzekeraars bedienen samen bijna de gehele markt voor zorgverzekeringen in het land.

Als onderdeel van dit stelsel van verplichte verzekeringen hebben alle logopedisten een verplicht contract bij de zorgverzekeraars, waarin is vastgelegd dat zij in principe 30 euro per afspraak kunnen rekenen. Een hoger tarief van rond de 35 euro is mogelijk voor logopedisten die kunnen aantonen dat ze voldoen aan extra kwaliteitseisen. Veel logopedisten vinden beide tarieven te laag om hun beroep goed te kunnen uitoefenen. Logopedist Ruiter: “Uit onderzoek is gebleken dat met het oog op de praktijkkosten een tarief van 38 euro redelijk is.”

De zorgverzekeraars verdedigen hun tarieven met het argument dat ze de premies voor hun klanten zo laag mogelijk willen houden. Daarnaast stellen ze dat dit systeem met verplichte verzekeringen en vaste contracten ook voordelen heeft voor de logopedisten.

Geef een voordeel dat logopedisten in dit systeem hebben.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Tekst: brief directeur