Background image

terug

Vraag 10

Groei op de pof

De sterke groei van de economie van de Verenigde Staten (VS) in de periode voor 2007 is voor een belangrijk deel te danken aan de bestedingen van de Amerikaanse consumenten. De consumenten kopen in toenemende mate op krediet. De onderstaande figuren geven een beeld van een aantal macro-economische gegevens van de VS tot 2007.



Naar aanleiding van deze figuren schrijft een journalist in 2007 een artikel.
Hij stelt hierin dat de ontwikkeling van het spaarsaldo van de particuliere sector in de VS en de schulden samenhangen. Zo kunnen schulden van de particuliere sector gezien worden als een oorzaak van deze negatieve ontwikkeling van dit spaarsaldo.
Verder stelt hij dat de sterke groei van de consumptieve bestedingen in de VS een nationaal spaartekort tot gevolg heeft. De bestedingsgroei gaat gepaard met een stijging van de nominale rentestand, terwijl de reële rentestand gelijk blijft. De journalist trekt de conclusie dat de VS aan het begin van een recessie staan.

Leg uit dat een toename van de schulden een oorzaak kan zijn van de afname van het spaarsaldo van de particuliere sector.