Background image

terug

Vraag 21

uit een krant van januari 2003:

De koers van de dollar is de afgelopen jaren nauwelijks gedaald, ondanks voortdurend stijgende tekorten op de lopende rekening van de Verenigde Staten (VS). In 2002 is dit tekort opgelopen tot 480 miljard dollar, wat gelijk staat aan 4,6% van het bruto binnenlands product (bbp) van de VS in dat jaar. Daarnaast kent de VS in 2002 een overheidstekort van 3,4% van het bbp. Omdat ook de particuliere sector al jaren een groot spaartekort vertoont, importeert de VS veel buitenlands kapitaal. Omdat dit al lange tijd het geval is, is de internationale vermogenspositie van de VS ernstig verslechterd, zoals uit onderstaande tabel blijkt.

1980 2002
vermogen VS in het buitenland 775 7.190
vermogen buitenland in VS 500 9.375
internationale vermogenspositie VS +275 -2.185
(in miljarden dollars)

Naar verwachting zal de koers van de dollar niet langer stabiel blijven, maar sterk gaan dalen. Het spaartekort in de VS zal naar verwachting groot blijven en de directe investeringen van de VS in het buitenland zullen eerder toe dan afnemen.


Een econoom concludeert na het lezen van dit krantenartikel dat blijkbaar in het buitenland de bereidheid zal afnemen om de tekorten van de VS te blijven financieren.

Citeer de zin uit het krantenartikel waarop de econoom zijn conclusie baseert.