Background image

terug

Vraag 9

Titreert men zoutzuur met natronloog, met fenolftaleïen als indicator, dan is het eindpunt van de titratie bereikt als de oplossing lichtroze is geworden. Na verloop van enige tijd wordt de oplossing weer kleurloos. Dit moet worden toegeschreven aan het feit dat CO2 uit de lucht met de (geringe) overmaat OH- reageert, zodat de pH van de oplossing beneden 8,2 (de ondergrens van het pH-omslagtraject van fenolftaleïen) komt. De vergelijking van deze reactie is:

CO2 + OH- → HCO3-

Iemand meende het ontkleuren van de oplossing, na het bereiken van het eindpunt van de boven beschreven titratie, te kunnen tegengaan door de titratie-erlenmeyer dan af te sluiten met een stop.
Het volume van de ontstane oplossing was 30 mlo De pH van de roze gekleurde oplossing was 9,0. Het volume van de lucht in de afgesloten erlenmeyer was 90 cm3.

Laat met een berekening zien of die 90 cm3 lucht (298 K, P = Po) voldoende CO2 bevat om die oplossing te ontkleuren. Lucht bevat 0,035 volumeprocent CO2. Maak verder onder andere gebruik van een gegeven uit Binas tabel 7.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Fenolftaleïen