Background image

terug

Vraag 3

Geconcentreerd salpeterzuur kan reageren met organische verbindingen. Zo kan geconcentreerd salpeterzuur reageren met cyclohexeen (C6HlO) . Daarbij ontstaat onder andere 1-nitrocyclohexeen:


Men neemt aan dat de vorming van l-nitrocyclohexeen uit cyclohexeen verloopt volgens het hieronder beschreven mechanisme.

Stap 1: In een molekuul cyclohexeen hecht een NO2+ ion zich aan één van de twee C atomen waar de dubbele binding tussen zit; de dubbele binding wordt een enkele binding en de positieve lading( +) komt op het andere C atoom te zitten (C +):


Stap 2: Van het ontstane positieve ion wordt H+ afgesplitst; deze afsplitsing vindt plaats aan een C atoom naast C EB, waardoor vervolgens een dubbele binding kan ontstaan:


Als geconcentreerd salpeterzuur reageert met cyclohexeen, ontstaat behalve l-nitrocyclohexeen nog een ander nitrocyclohexeen.

Leg aan de hand van het beschreven mechanisme uit welke structuurformule dat andere nitrocyclohexeen heeft. Geef die structuurformule op dezelfde manier weer als de eerder gegeven structuurformule van l-nitrocyclohexeen.