Background image

terug

Vraag 20

Het erts dat gebruikt wordt voor de boven beschreven koperbereiding bevat behalve koperkies ook verbindingen waarin zilver en nikkel voorkomen. Als gevolg hiervan ontstaat een produkt dat behalve koper ook wat zilver en nikkel bevat.
Om uit het onzuivere koper zui ver koper te maken wordt gebruik gemaakt van elektrolyse. Daarbij fungeert het onzuivere koper. omgesmolten tot een plaat. als positieve elektrode. De negatieve elektrode is gemaakt van zuiver koper. De elektrolysecel is gevuld met een kopersulfaatoplossing.
Het spanningsverschil dat bij de elektrolyse wordt aangelegd. wordt zodanig gekozen dat van de positieve elektrode koper en nikkel in oplossing gaan. maar het zilver niet. Het koper wordt daarbij omgezet in Cu2+. het nikkel in Ni2+. Tijdens de elektrolyse valt (vast) zilver van de elektrode af.
Op de negatieve elektrode slaat alleen koper neer.

De beschreven produktie van zuiver koper kan op kleine schaal uitgevoerd worden in de
opstelling die hieronder schematisch is weergegeven.

figuur

Leg uit of de massa van het elektrodemateriaal (koper + nikkel) dat per uur oplost van de positieve elektrode, groter is dan of kleiner is dan of gelijk is aan de massa van het koper dat per uur op de negatieve elektrode neerslaat.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Koper