Als praktische opdracht gaat een groepje leerlingen de hoeveelheid vitamine C in appelsap
bepalen. Van het onderzochte merk appelsap bestaan twee soorten. Het enige verschil
tussen de soorten is de hoeveelheid vitamine C. Aan één van de twee soorten is namelijk
extra vitamine C toegevoegd. De leerlingen gaan bepalen hoeveel gram vitamine C er in
deze soort appelsap extra aanwezig is.
De DCPIP oplossing waarmee zij gaan titreren moet eerst worden geijkt. Daartoe wordt
125,0 mg vitamine C afgewogen en opgelost tot 500,0 mL.
Van de vitamine C oplossing wordt 10,00 mL gepipetteerd in een erlenmeyer. De oplossing
wordt aangezuurd met azijnzuur. Het blijkt dat voor de titratie van 10,00 mL van de
vitamine C oplossing, 25,10 mL DCPIP oplossing nodig is.
Hierna worden de twee soorten appelsap onderzocht. Voor 10,00 mL appelsap zonder extra
toevoegde vitamine C is 0,30 mL DCPIP oplossing nodig. Voor 10,00 mL appelsap mét
extra toegevoegde vitamine C, blijkt 32,10 mL DCPIP oplossing nodig te zijn.
Bereken hoeveel mg vitamine C per 100,0 mL extra aanwezig is in het appelsap waaraan
extra vitamine C is toegevoegd.