Background image

terug

Vraag 3

De vorming van zuurstofatomen uit waterstofperoxide-ionen verloopt bij 40 °C zo langzaam dat geen blekende werking merkbaar is. Om bij 40 °C toch voldoende blekende werking te krijgen heeft men aan wasmiddel dat natriumperboraat-tetrahydraat bevat, ook de stof TAED (tetraacetylethyleendiamine, C10H16N2O4) toegevoegd. Moleculen van deze stof reageren met waterstofperoxide-ionen.
Bij die reactie ontstaan moleculen van de stof DAED (diacetylethyleendiamine, C6H12N2O2) en peracetaationen

:



Vervolgens ontleden bij 40 °C de peracetaationen snel in acetaationen en zuurstofatomen:



Men neemt aan dat zowel de enthalpieverandering van reactie 5 als de enthalpieverandering van reactie 3 uitsluitend wordt bepaald door het verbreken van de binding tussen twee zuurstofatomen in het desbetreffende ion.Toch verloopt reactie 5 bij 40 °C aanzienlijk sneller dan reactie 3.
Hieronder staan vier enthalpiediagrammen (diagrammen a, b, c, en d). In deze diagrammen behoort het linker niveau bij de deeltjes die reageren en het rechter niveau bij de deeltjes die ontstaan. Eén van de diagrammen geeft het verloop van reactie 3 weer en één van de andere diagrammen geeft het verloop van reactie 5 weer.

Leg uitgaande van bovenstaande gegevens uit welk van de diagrammen het verloop van reactie 3 weergeeft en welk van de diagrammen het verloop van reactie 5.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Wasmiddel