Background image

terug

Vraag 16

In een artikel over dit ‘waterstof op aanvraag’ systeem komt het volgende tekstfragment voor:

tekstfragment
Opgelost in water kan de brandstof gemakkelijk en vooral veilig worden meegenomen in een auto; de tank hoeft niet onder druk te staan en uitgebreide veiligheidsmaatregelen zijn niet nodig. De waterstof komt pas vrij als men de oplossing met behulp van een pomp langs een platina-katalysator laat stromen, op het moment dat men het nodig heeft. Er bevindt zich nooit meer dan 2,5 gram waterstof in de brandstofleidingen, equivalent aan één glaasje benzine. Dit minimaliseert het brandgevaar.

naar: Chemisch2Weekblad

Ga door middel van een berekening na hoeveel mL benzine het bedoelde glaasje bevat, waarover in het tekstfragment wordt geschreven.
  • Met equivalent wordt hier bedoeld: evenveel energie leverend.
  • Ga ervan uit dat in de brandstofleidingen de temperatuur 273 K is en dat p = p0.
  • Gebruik bij de berekening onder andere gegevens uit Binas-tabel 28A en neem aan dat de gegevens uit deze tabel met betrekking tot benzine ook gelden bij 273 K.
Tijdens de ontwikkeling van het ‘waterstof op aanvraag’ systeem heeft men een aantal factoren onderzocht die van invloed zijn op de hoeveelheid waterstof die per seconde kan worden geproduceerd. Eén van die factoren is de snelheid waarmee de NaBH4 oplossing langs de platina-katalysator wordt gepompt.