Background image

terug

Vraag 3

Uit vervolgonderzoek bleek dat dicoumarol geschikt was als geneesmiddel om het ontstaan van bloedstolsels in bloedvaten tegen te gaan. Om inzicht te krijgen in de risico’s van het gebruik van dicoumarol is onderzocht welke reacties deze stof in het menselijk lichaam ondergaat. Een onderzoek ging uit van een bekende reactie van dicoumarol met water. Deze reactie is hieronder weergegeven.

reactie van dicoumarol met water


Om te onderzoeken of deze reactie van dicoumarol met water in het lichaam plaatsvindt, werd C-14 dicoumarol bereid. Dit is dicoumarol waarin twee C-14 atomen per molecuul aanwezig zijn. C-14 is radioactief en verbindingen met C-14 kunnen daardoor in een mengsel worden aangetoond. Voor de synthese van C-14 dicoumarol gebruikte men Ag 2 CO 3 14 dat in drie reactiestappen werd gevormd uit Ba 14 Co 3 .
Deze stappen zijn hieronder schematisch weergegeven.



In stap 1 wordt aan Ba 14 Co 3 een oplossing toegevoegd. Het ontstane CO 2 14 wordt in stap 2 in een andere oplossing geleid. Aan de oplossing van Na 2 CO 3 14 die dan ontstaat, wordt in stap 3 een oplossing toegevoegd waarbij Ag 2 CO 3 14 ontstaat.

Geef voor elk van deze drie reactiestappen de naam van een stof die (in water opgelost) met de genoemde stof tot het volgende product kan reageren.
Noteer je antwoord als volgt:
stap 1: ………       stap 2: ………       stap 3: ………