Background image

terug

Vraag 27

De dichtheid van de producten van de aantasting van de wapening is lager dan de dichtheid van ijzer. Hierdoor zet de wapening uit en worden de kleine scheuren in het beton groter. Het beton verliest dan snel zijn sterkte. Om verlies van sterkte van het beton te voorkomen, moeten betonscheuren worden opgevuld. Het beton verkrijgt daarmee weer de oorspronkelijke sterkte.
Een onderzoeksteam uit Gent onderzoekt of bacteriën die calciumcarbonaat produceren deze scheuren kunnen vullen. In het beton worden glazen reparatiebuisjes verwerkt. De buisjes zijn in groepjes van drie aan elkaar gelijmd. Ze bevatten elk andere stoffen:

  1. buisje 1 bevat een oplossing van bacteriën in water;
  2. buisje 2 bevat een prepolymeer, dit is een polymeer met korte ketens;
  3. buisje 3 bevat een polymerisatie-versneller en een oplossing van ureum en Ca(NO3)2 in water.
Als ergens een scheur in het beton ontstaat, breken de buisjes open. Het prepolymeer komt zo in contact met de polymerisatie-versneller en water.
Het prepolymeer polymeriseert waarbij een schuim wordt gevormd dat de bacteriën beschermt tegen de hoge pH van het beton. De bacteriën voeden zich met het ureum en scheiden carbonaationen uit. Deze carbonaationen vormen samen met de calciumionen uit het derde buisje calciumcarbonaat. Een scheur wordt op deze wijze opgevuld met calciumcarbonaat.

In figuur 2 is een molecuul van het gebruikte prepolymeer weergegeven. In de structuurformule worden met R1 en R2 koolwaterstofketens aangeduid.

figuur 2


Het prepolymeer is een ketenpolymeer en wordt gevormd door polyadditie van een stof X en een stof met twee alcoholgroepen.

Geef de structuurformule van stof X.
Maak gebruik van de notatie R1 en/of R2.