Background image

terug

Vraag 12

Aardgas gewonnen in het Sleipner aardgasveld in het Noorse gedeelte van de Noordzee bevat ongeveer 10 volume% CO2. Om het aardgas als brandstof te kunnen verkopen aan huishoudens en elektriciteitscentrales is het echter vereist dat het CO2-gehalte onder de 2,5 volume% ligt. Het CO2 zal dus gedeeltelijk moeten worden gescheiden (afgevangen) van het aardgas, voordat het verkocht kan worden. Op het aardgasplatform Sleipner West wordt deze scheiding uitgevoerd voordat het aardgas naar de wal wordt getransporteerd.
Voor het afvangen van CO2 gebruikt men oplossingen van zwakke basen in water. Als CO2 in contact komt met een dergelijke oplossing, treden twee evenwichtsreacties op. Als eerste zal het CO2 oplossen in water, volgens evenwicht 1:

CO2 (g) CO2 (aq)        (evenwicht 1)

Het CO2 (aq) reageert vervolgens met een zwakke base. Dit is evenwicht 2. De gebruikte zwakke base is MEA (2-amino-ethanol).

Geef de vergelijking van de evenwichtsreactie die plaatsvindt wanneer opgelost CO2 reageert met MEA. Geef de organische verbindingen weer met behulp van structuurformules.