Background image

terug

Vraag 7

Tijdens het brouwen van bier wordt in gistcellen glucose in een aantal stappen enzymatisch omgezet. Daarbij wordt onder andere pyrodruivenzuur gevormd, een stof met de molecuulformule C3H4O3. Een groot deel van het pyrodruivenzuur wordt door de gistcellen omgezet tot ethanol. De gistcellen zullen echter uit pyrodruivenzuur ook de stof α-acetomelkzuur vormen. Bij de vorming van α-acetomelkzuur uit pyrodruivenzuur ontstaat één andere stof.
α-Acetomelkzuur heeft de molecuulformule C5H8O4.

Geef de reactievergelijking voor het ontstaan van α-acetomelkzuur uit pyrodruivenzuur. Noteer daarin pyrodruivenzuur en α-acetomelkzuur in structuurformule; gebruik daarbij de volgende gegevens:

  • de systematische naam van pyrodruivenzuur is: 2-oxo-propaanzuur;
  • de systematische naam van α-acetomelkzuur is: 2-hydroxy-2-methyl-3-oxobutaanzuur;)
  • het voorvoegsel ‘oxo’ geeft aan dat in het molecuul de groep C = O aanwezig is (zie Binas-tabel 66D).)