Background image

terug

Vraag 16

De Nobelprijs voor scheikunde in 2005 is gewonnen door wetenschappers die zich bezig hebben gehouden met het onderzoek naar zogenoemde metathese-reacties.
Metathese is een reactie van onverzadigde verbindingen. Bij een metathesereactie worden telkens twee dubbele bindingen verbroken en twee nieuwe dubbele bindingen gevormd. Een voorbeeld van een metathese-reactie is de omzetting van propeen tot etheen en 2-buteen:

In bovenstaande weergave is met ovalen aangegeven welke delen uit de moleculen van de beginstoffen zijn terug te vinden in de moleculen van de reactieproducten. Metathese-reacties worden vaak in organische syntheses gebruikt. Een toepassing is de zogenoemde ringsluitingmetathese. Bij metathese van een verbinding met twee dubbele bindingen per molecuul, zoals bijvoorbeeld stof P (zie hieronder), kan een cyclische verbinding ontstaan.

In veel van zulke gevallen treedt de metathese binnen het molecuul (intramoleculair) op.
Bij de intramoleculaire ringsluitingmetathese van stof P ontstaat behalve het cyclische reactieproduct, ook etheen. Beide stoffen ontstaan in de molverhouding 1 : 1.

Geef de structuurformule van de cyclische verbinding die ontstaat bij deze intramoleculaire metathese van stof P.