Background image

terug

Vraag 36

Abiotische factoren hebben invloed op de voortplanting van stekelbaarsjes: onder andere op het geslachtsrijp worden en op de aanvang van het voortplantingsgedrag.
Onderzoeksresultaten waaruit deze invloed is af te leiden, zijn weergegeven in het schema in de onderstaande afbeelding.
Stekelbaarsjes werden gevangen gedurende de maanden september tot en met maart. De vangstmaand is in de onderstaande afbeelding op de horizontale as aangegeven. De gevangen stekelbaarsjes werden in aquaria gehouden bij verschillende belichtingsperioden en overigens gelijke omstandigheden. Op de linker verticale as in bijlage "Voortplantingsconditie stekelbaarsjes" staat uitgezet aan hoeveel uur licht per 24 uur de stekelbaarsjes werden blootgesteld. Vervolgens werd bepaald welk percentage van de stekelbaarsjes binnen 65 dagen na het vangen in voortplantingsconditie kwam. Dit is in bijlage "Voortplantingsconditie stekelbaarsjes" weergegeven.

Hoeveel uur licht per 24 uur is volgens de bijlage "Stekelbaarsjes" minimaal nodig om 100% van de stekelbaarsjes geslachtsrijp te laten worden, ongeacht de periode van het jaar waarin ze zijn gevangen?

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Voorplantingsgedrag van stekelbaarsjes
Bijlage: Voortplantingsconditie stekelbaarsjes