Background image

terug

Vraag 3

Bij het samenvoegen van bloed van verschillende bloedgroepen van het ABO-systeem bestaat het risico dat de rode bloedcellen gaan samenklonteren (agglutineren). Toch kan bij een bloedtransfusie een ontvanger met bloedgroep AB een kleine hoeveelheid bloed krijgen van een donor met bloedgroep A zonder gevaar voor de ontvanger. Omgekeerd echter kan een ontvanger met bloedgroep A nooit bloed van bloedgroep AB verdragen, ook niet als de hoeveelheid zeer gering is. Naar aanleiding hiervan worden twee beweringen gedaan.
1 In twee gevallen wordt bloed aan iemand toegediend. De eerste persoon krijgt een kleine hoeveelheid bloed met anti stoffen tegen antigenen die hij in zijn bloed heeft. De tweede persoon krijgt een even kleine hoeveelheid bloed met antigenen waartegen hij antistoffen heeft. Het gevaar voor de gezondheid is bij de tweede persoon groter dan bij de eerste persoon.
2 In geval van nood kan iemand met bloedgroep AB, zonder gevaar voor zijn gezondheid, een kleine hoeveelheid bloed krijgen van iemand met bloedgroep B of van iemand met bloedgroep O.

Ga na of de beweringen juist zijn.