Background image

terug

Vraag 37

De zeeschildpad zwemt door het bewegen van de voorpoten, de achterpoten gebruikt hij als 'roer'. Met gestrekte achterpoten zwemt een zeeschildpad rechtuit. Om naar links te draaien steekt hij zijn linkerachterpoot uit. Om naar rechts te draaien steekt hij zijn rechterachterpoot uit. Deze bewegingen zijn weergegeven in bijlage "Beweging zeeschildpad".

by sea turtles, The Journal of Experimental Biology 198, 1995, 1079-1985 Een tweede hypothese is dat de jonge zeeschildpadden zich in het water oriënteren op de richting van de golven. Om dit te onderzoeken wordt een golfsimulator gebruikt.
In de golfsimulator kunnen golven van verschillende kanten op de zeeschildpad, die met een klemmetje op de plaats wordt gehouden, afkomen. Golven komen van voren, van rechts, van achteren of van links (zie bijlage "Golfrichtingen").
Van elke schildpad wordt gedurende drie minuten de stand van de achterpoten bij één van deze golfrichtingen geregistreerd. De tijd dat de achterpoten gestrekt zijn is weergegeven in bijlage "Stand achterpoten".

Over het zwemgedrag van de jonge zeeschildpadden wordt een aantal beweringen gedaan:

  1. Jonge zeeschildpadden reageren op de sterkte van de golfslag.
  2. Jonge zeeschildpadden reageren op de hoek waaronder de golfslag hun lichaam treft.
  3. Jonge zeeschildpadden laten zich drijven als de golfslag van achteren komt.
  4. Jonge zeeschildpadden leren tijdens hun tocht door het water te reageren op de hoek waaronder de golfslag hun lichaam treft.
Welke van deze beweringen wordt of welke worden ondersteund door de resultaten, weergegeven in bijlage "Stand achterpoten"?

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Beweging zeeschildpad
Bijlage: Golfrichtingen
Bijlage: Stand achterpoten