Background image

terug

Vraag 29

In Nederland worden sinds het einde van de vorige eeuw steeds meer melkgeiten gehouden. Er is een grotere vraag ontstaan naar geitenmelk en geitenmelkproducten omdat ze wellicht gezonder zijn dan koemelkproducten.

Hoewel het vetgehalte van geitenmelk iets hoger is, is de melk lichter verteerbaar dan koemelk. Dat wil zeggen dat het voedingsmiddel een korte verblijftijd in het darmkanaal heeft en snel kan worden opgenomen. Wanneer melk na het drinken in de maag komt, verandert de structuur: de eiwitten worden gedenatureerd en vormen vlokken. Geitenmelkeiwitten vormen in de maag een zachtere en lossere massa (het stremsel) dan koemelkeiwitten.
De samenstelling van geitenmelk vertoont een grote overeenkomst met die van koemelk (zie tabel).

  samenstelling per 100 mL
  geitenmelk koemelk
energie (kJ) 281 269
lactose (g) 4,2 4,6
eiwit (g) 3,7 3,3
vet (g) 3,9 3,6
Calcium (mg) 127 120
Fosfor (mg) 109 92
IJzer (mg) 0,05 0,06
Kalium (mg) 181 141
Natrium (mg) 42 45
vitamine A (μg) 74 31
vitamine B1 (μg) 49 37
vitamine B2 (μg) 150 180
pantotheenzuur (μg) 310 350
vitamine B6 (μg) 27 36
biotine (μg) 3,9 3,5
foliumzuur (μg) 0,8 6,4
vitamine B12 (μg) 0,07 0,41
vitamine D (μg) 0,25 0,174


De voedingssamenstelling van melk, afkomstig van verschillende geitenboerderijen, wordt op verschillende tijdstippen bepaald. Dit levert wisselende resultaten op, ook al wordt dezelfde onderzoeksmethode op de juiste manier toegepast.

Geef twee omstandigheden die van invloed zijn op de samenstelling aan voedingsstoffen van geitenmelk.