Background image

terug

Vraag 19

Sommige planten, waaronder exemplaren van de vlinderbloemige soorten Witte klaver (Trifolium repens) en Rolklaver (Lotus corniculatus), zijn bestand tegen vraat door slakken, veldmuizen en insecten door de productie van de giftige stof blauwzuur (HCN). Zij worden 'cyanogene' planten genoemd.
Verschillende genen zijn betrokken bij verschillende stappen in de productie van HCN. Het gen Ac codeert voor de vorming van enzym x, het gen Li voor de vorming van linamarase.
In de afbeelding zijn de vereenvoudigde reactieketen en enkele factoren die daarop van invloed zijn, schematisch weergegeven.



Van rolklaver blijken in de natuur zowel cyanogene planten als acyanogene planten (planten die geen HCN produceren) voor te komen. Voor een proef worden in het veld planten verzameld. Daaronder zijn planten die zowel enzym x als linamarase bezitten, planten die alleen enzym x bezitten, planten met alleen linamarase en planten waarin beide enzymen ontbreken. Van elke plant wordt een geplet bladfragment op een papiertje gelegd dat gedrenkt is in een indicator die blauw kleurt in aanwezigheid van HCN. Toegevoegd wordt óf alleen water, óf water met linamarine óf water met linamarase. De testnummers zijn in onderstaande tabel weergegeven.

categorie plant alleen water
toegevoegd
water met
linamarine
toegevoegd
water met
linamarase
toegevoegd
beide enzymen aanwezig nr 1 nr 5 nr 9
bezit alleen enzym x nr 2 nr 6 nr 10
bezit alleen linamarase nr 3 nr 7 nr 11
beide enzymen ontbreken nr 4 nr 8 nr 12


Noteer de nummers van de testen waarbij blauwkleuring wordt gevonden.