Background image

terug

Vraag 9

Het hoofd van de afdeling studieboeken, mevrouw Smit, vindt bij elk van de bovengenoemde voorstellen het bedrag dat naar de jeugdafdeling gaat, veel te hoog. Zij wijst erop dat het jeugdlidmaatschap nog steeds gratis is, terwijl de contributie voor de volwassenen elk jaar hoger wordt. Vaak hoort zij de klacht: "De contributie wordt wel steeds hoger, maar nieuwe boeken worden nauwelijks gekocht." Zij denkt dat veel volwassenen om deze reden overwegen het lidmaatschap op te zeggen.
De anderen vinden deze uitspraak overdreven en schatten dat hoogstens 5% van de volwassen leden dit om deze reden overweegt. Mevrouw Smit beweert dat dit percentage hoger is.
Men besluit de bedragen nog niet vast te stellen maar eerst een enquête te houden om na te gaan of mevrouw Smit in het gelijk gesteld moet worden.

Voor de enquête worden 100 personen, die aselect uit het bestand van de volwassen leden zijn gekozenondervraagd.

Bereken hoeveel geënquêteerden die om de genoemde reden overwegen het lidmaatschap op te zeggen, men in de steekproef moet aantreffen opdat mevrouw Smit in het gelijk gesteld wordt bij een significantieniveau van 2,5%.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Bibliotheek