Brouwerij De Pint heeft een nieuwe biersoort ontwikkeld: het 1-2-3-bier. De brouwerij
is van plan om van dit bier drie varianten op de markt te brengen: de 1-variant, de
2-variant en de 3-variant. De naam van elk van deze varianten heeft alles te maken
met het rijpingsproces van het bier. De 1-variant is na een maand rijpen gereed voor
consumptie, de 2-variant na twee maanden en de 3-variant na drie maanden.
Het rijpingsproces vindt plaats in verschillende vaten: vat 1, vat 2 en vat 3. Elke maand
wordt een deel van de inhoud van vat 1, vat 2 en vat 3 in flesjes van respectievelijk
1-variant, 2-variant en 3-variant gepompt. En bij vat 1 en vat 2 wordt ook een deel
overgepompt naar het volgende vat voor verdere rijping. Bij het pompen gaat steeds
een deel verloren. Zie de volgende figuur.
Zo zien we bijvoorbeeld dat iedere maand 20% van de inhoud van vat 2 achterblijft in
vat 2 en 50% wordt overgepompt naar vat 3.
Dit proces levert dus elke maand een aantal flesjes op van de 1-variant, de 2-variant
en de 3-variant. Deze flesjes komen in de voorraad.
Uit elk vat gaat elke maand 5% van de inhoud van het vat verloren.
Laat voor elk vat zien hoe je dit percentage met behulp van de gegevens uit bovenstaande figuur
kunt berekenen.