Background image

terug

Vraag 12

Nederland is verdeeld in een aantal waterschappen. Deze waterschappen zorgen onder andere voor een goede afvoer van het oppervlaktewater om wateroverlast tegen te gaan.
De kosten daarvan worden voor een deel opgebracht door de eigenaren van de woningen in het waterschap. Deze eigenaren betalen jaarlijks belasting aan het waterschap.
Voor de berekening van deze belasting maken de waterschappen onderscheid tussen de zogenoemde ingezetenenomslag en de omslag-gebouwd. De ingezetenenomslag is een vast tarief per woning.
De omslag-gebouwd hangt af van de WOZ-waarde van de woning. De WOZ-waarde is de waarde van een woning die door de gemeente wordt vastgesteld op grond van de wet Waardering Onroerende Zaken.
De berekening van de omslag-gebouwd gaat als volgt:
- de WOZ-waarde van de woning wordt door 2268 gedeeld;
- de uitkomst van de deling wordt naar beneden afgerond op een geheel getal;
- dit gehele getal is het aantal eenheden van de woning;
- het aantal eenheden wordt vermenigvuldigd met het zogeheten tarief-gebouwd-per-eenheid.
Elk waterschap stelt jaarlijks de beide tarieven (dus zowel de ingezetenenomslag als het tarief-gebouwd-per-eenheid) vast. De totale waterschapsbelasting is de som van ingezetenenomslag en omslag-gebouwd.

In onderstaande tabel zie je de tarieven die waterschap Rivierenland hanteerde in het jaar 2004.

waterschap   ingezetenenomslag   tarief-gebouwd-per-eenheid
Rivierenland32,89 euro1,02 euro


In onderstaande tabel zie je, naast de tarieven van Rivierenland, ook de tarieven van waterschap Reest-Wieden van het jaar 2004.

waterschap   ingezetenenomslag   tarief-gebouwd-per-eenheid
Rivierenland32,89 euro1,02 euro
Reest-Wieden53,52 euro0,65 euro


Wanneer we de tarieven van beide waterschappen met elkaar vergelijken, dan blijkt dat waterschap Rivierenland in 2004 bij hoge WOZ-waarden duurder is dan waterschap Reest-Wieden. Bij lage WOZ-waarden is Rivierenland juist goedkoper.
Onderzoek bij welke WOZ-waarden waterschap Rivierenland goedkoper is dan Reest-Wieden.