Background image

terug

Vraag 11

Nederland is verdeeld in een aantal waterschappen. Deze waterschappen zorgen onder andere voor een goede afvoer van het oppervlaktewater om wateroverlast tegen te gaan.
De kosten daarvan worden voor een deel opgebracht door de eigenaren van de woningen in het waterschap. Deze eigenaren betalen jaarlijks belasting aan het waterschap.
Voor de berekening van deze belasting maken de waterschappen onderscheid tussen de zogenoemde ingezetenenomslag en de omslag-gebouwd. De ingezetenenomslag is een vast tarief per woning.
De omslag-gebouwd hangt af van de WOZ-waarde van de woning. De WOZ-waarde is de waarde van een woning die door de gemeente wordt vastgesteld op grond van de wet Waardering Onroerende Zaken.
De berekening van de omslag-gebouwd gaat als volgt:
- de WOZ-waarde van de woning wordt door 2268 gedeeld;
- de uitkomst van de deling wordt naar beneden afgerond op een geheel getal;
- dit gehele getal is het aantal eenheden van de woning;
- het aantal eenheden wordt vermenigvuldigd met het zogeheten tarief-gebouwd-per-eenheid.
Elk waterschap stelt jaarlijks de beide tarieven (dus zowel de ingezetenenomslag als het tarief-gebouwd-per-eenheid) vast. De totale waterschapsbelasting is de som van ingezetenenomslag en omslag-gebouwd.

In onderstaande tabel zie je de tarieven die waterschap Rivierenland hanteerde in het jaar 2004.

waterschap   ingezetenenomslag   tarief-gebouwd-per-eenheid
Rivierenland32,89 euro1,02 euro


In 2003 hanteerde waterschap Rivierenland andere bedragen voor de tarieven van de ingezetenenomslag en de omslag-gebouwd dan in 2004.
In 2003 betaalde Eerkens in totaal 106,36 euro; Abbel betaalde in dat jaar 132,36 euro. De WOZ-waarden van de woningen waren in 2003 hetzelfde als in 2004.
Met deze gegevens kunnen we narekenen dat in 2003 het tarief-gebouwd-per-eenheid gelijk was aan 1,04 euro.

Laat met een berekening zien dat het bedrag van 1,04 euro juist is en bereken het tarief ingezetenenomslag dat door waterschap Rivierenland in 2003 werd gehanteerd.