Background image

terug

Vraag 19

Uit verschillende onderzoeken is duidelijk geworden dat een verhoogde CO2-concentratie de leerprestatie van leerlingen negatief beïnvloedt. In onderstaande figuur zijn de gegevens uit een aantal onderzoeken weergegeven. De gemiddelde CO2-concentratie in deze onderzoeken is 1500 ppm. Hoewel dit boven de norm is, stellen de onderzoekers bij deze waarde de prestatie-index op 100%. Dit betekent dat in klaslokalen waarbij wel aan de norm is voldaan, de relatieve prestatie groter is dan 100%. In de figuur is te zien dat bij een hogere CO2-concentratie de relatieve prestatie afneemt.

figuur


In de figuur is de grafiek van y = c ⋅ x0,159 getekend, waarbij c een constante is. Deze grafiek past redelijk bij de meetgegevens van de verschillende onderzoeken.
Door de waarde van c te bepalen is het mogelijk om met behulp van de formule te onderzoeken vanaf welke CO2-concentratie de relatieve prestatie onder de 80% uitkomt.

Toon aan dat c ongeveer gelijk is aan 320 en bereken met de formule vanaf welke CO2-concentratie de relatieve prestatie onder de 80% uitkomt.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Luchtverversing
Bijlage: Formule overzicht