In de figuur bij de vorige vraag is het aantal bacteriën per gram bij het begin gelijk aan 1000. De
bederfgrens ligt bij 50 miljoen bacteriën per gram. In de figuur is af te lezen dat kip
die voortdurend op 0 °C wordt bewaard, na 14 dagen de bederfgrens bereikt.
Door verbeterde hygiëne is men in staat het aantal bacteriën bij het begin terug te
brengen van 1000 per gram naar 100 per gram. Dit verlengt de houdbaarheid
natuurlijk.
Bij bewaren bij 0 °C (winkel A) duurt het dan in totaal 17 dagen voordat de
bederfgrens bereikt wordt. De houdbaarheid wordt dus met 3 dagen verlengd.
Bij bewaren bij 4 °C (winkel B) wordt de houdbaarheid door die verbeterde hygiëne
met minder dan 3 dagen verlengd. De groeifactor per dag die bij 4 °C hoort, is 8,3.
Met hoeveel dagen wordt de houdbaarheid bij 4 °C door die verbeterde hygiëne
verlengd? Licht je antwoord toe. Je kunt daarbij gebruik maken van de figuur op de
bijlage.