Background image

terug

Vraag 9

Om voedingswaren tegen bederf te beschermen, worden ze tijdelijk verhit. Men noemt dit steriliseren. Er zijn verschillende sterilisatiemethoden.
In deze opgave kijken we naar het sterilisatieproces bij twee soorten bacteriën. De temperatuur bij dat proces is 121 °C. Naarmate de bacteriën korter aan deze temperatuur zijn blootgesteld, zullen er meer bacteriën overleven. In de volgende figuur zie je een overlevingsgrafiek van de Bacillus stearothermophilus. Deze figuur staat ook op de uitwerkbijlage.



Bij een overlevingsgrafiek heeft de verticale as altijd een logaritmische schaalverdeling.
Het aantal bacteriën bij aanvang van het sterilisatieproces stelt men altijd op 1 miljoen. We gaan er steeds vanuit dat voor verschillende soorten bacteriën de overlevingsgrafieken rechte lijnen zijn indien de verticale as een logaritmische schaalverdeling heeft.
Bij de grafiek in bovenstaande figuur hoort een formule van de vorm:

Nt = 106 × 2-r×t

Hierin is Nt het aantal bacteriën na t minuten en is r de sterftefactor. De sterftefactor is afhankelijk van het type bacteriën.

Met behulp van bovenstande figuur kun je berekenen dat de sterftefactor r van de Bacillus stearothermophilus ongeveer gelijk is aan 2,2.
Toon dat met een berekening aan.