Background image

terug

Vraag 6

In natuurlijk waterstof komen twee isotopen voor, H-1 en H-2. De isotoop H-2 heet deuterium en wordt weergegeven met het symbool D. In de tabel staan enkele gegevens van de twee waterstofisotopen.

 HD
atoommassa 1,0078 u2,0141 u
aanwezig in natuurlijk waterstof99,985%0,015%


De atoommassa 1,008 u die vermeld staat in Binas-tabel 104 (4e druk) respectievelijk 99 (5e druk) is het gewogen gemiddelde van de atoommassa’s uit bovenstaande tabel. In natuurlijk water komen dus watermoleculen voor waarin alleen H atomen zijn gebonden (H2O) maar ook moleculen waarin D atomen aanwezig zijn (HDO en D2O). De watermoleculen waarin D atomen zijn gebonden, bewegen iets trager dan de watermoleculen waarin alleen H atomen zijn gebonden. Ook is de O - D binding wat sterker dan de O - H binding. Door deze twee oorzaken worden bij elektrolyse van water eerder H2O moleculen ontleed dan moleculen waarin D atomen zijn gebonden. Het percentage D atomen in het overblijvende water wordt daardoor tijdens de elektrolyse steeds groter. G. N. Lewis heeft voor de eerste keer in de geschiedenis zuiver D2O bereid. In 1933 elektrolyseerde hij 100 L zuiver water. Hij stopte de elektrolyse toen er nog maar 1 mL vloeistof over was. Dat bleek zuiver D2O te zijn; het heeft de naam zwaar water gekregen. De vergelijkingen van de halfreacties bij de elektrolyse van water zijn:

2 H2O → O2 + 4 H+ + 4 e-
2 H2O + 2 e- → 2 OH- + H2

Met behulp van bovenstaande halfreacties kan worden aangetoond dat bij de elektrolyse van water per mol H2O twee mol elektronen betrokken is.

Laat met behulp van bovenstaande halfreacties zien dat bij de elektrolyse van water per mol H2O twee mol elektronen betrokken is.