Door specifieke structuurkenmerken van de zijgroepen die aan de dextraanketens zijn
aangebracht, is een polymerisatiereactie mogelijk. Deze polymerisatiereactie is zeer
schematisch weergegeven in de bijlage bij deze vraag. In deze figuur zijn de dextraanmoleculen weergegeven als aan elkaar
gekoppelde zeshoekjes (glucose-eenheden) en de zijgroepen met C = C bindingen als
Door polymerisatie ontstaat een netwerkpolymeer. Het netwerkpolymeer wordt een
hydrogel genoemd vanwege de aanzienlijke hoeveelheid water die het kan opnemen.
Wanneer tijdens de polymerisatie, die plaatsvindt in waterig milieu, het reactiemengsel
stevig wordt geroerd, vormen zich zeer kleine zogenoemde microbolletjes van deze
hydrogel.
De hoeveelheid water die deze microbolletjes kunnen opnemen, hangt af van het gemiddeld
aantal zijgroepen dat per honderd glucose-eenheden aan dextraan is gekoppeld. Hoe groter
dit aantal zijgroepen is, des te kleiner is de hoeveelheid water.
Geef hiervoor twee mogelijke verklaringen.