Background image

terug

Vraag 6

Onder normale omstandigheden is de pH van speeksel ongeveer 7. Als de pH in de mond daalt tot een waarde die lager is dan 5,5 kan aantasting van het gebit optreden. Speeksel bevat een aantal buffers. Die buffers kunnen de daling van de pH binnen zekere grenzen houden. Daardoor wordt het gebit beschermd. De zogenoemde buffercapaciteit geeft aan hoe goed een buffer de daling van de pH kan beperken. Bij de bepaling van de buffercapaciteit van speeksel wordt met zogenoemd ‘gestimuleerd speeksel’ gewerkt. Dat is speeksel dat ontstaat als op iets wordt gekauwd. Hieronder is een methode beschreven om de buffercapaciteit van ‘gestimuleerd speeksel’ te bepalen.

  • de pH van het ‘gestimuleerde speeksel’ wordt gemeten;
  • 1,0 mL speeksel wordt toegevoegd aan 3,0 mL 0,0050 M zoutzuur;
  • het mengsel wordt 20 minuten geroerd om de ontstane CO2 te verwijderen;
  • de pH wordt gemeten.

Leg uit aan de hand van bovenstaande gegevens en het feit dat de pH van speeksel ongeveer 7 is, welk zuur-base koppel in ieder geval in het ‘gestimuleerde speeksel’ aanwezig is.