Background image

terug

Vraag 16

Hydroxy-apatiet is erg hard, maar het is kwetsbaar als het met zure oplossingen in contact komt. In het volgende tekstfragment wordt de aantasting van hydroxy-apatiet door zure oplossingen beschreven.

Cariës   
Een zwak zuur (pH 6-4) zoals melkzuur, datErosie
bacteriën in tandplak uit suikers vormen,Een sterk zuur (pH 3-1) dat bijvoorbeeld in de
diffundeert tussen de apatietkristalletjes devorm van azijn of citrusvruchten in de mond
tand binnen, waardoor elke twee protonenterechtkomt, heeft geen diffusie-bepaalde
(H+) telkens één calciumion (Ca2+) verdringen;ontkalking met porositeiten tot gevolg, maar
deze langzame ontkalking maakt deleidt telkens tot etsing en verlies van een
tand in eerste instantie poreus en veroorzaaktbuitenste dunne laag.
uiteindelijk gaten.


uit: Melk en Zuivelproducten in Relatie tot Tandgezondheid

Melkzuur is de triviale naam van 2-hydroxypropaanzuur.
Een voorbeeld van een suiker waaruit melkzuur kan ontstaan, is sacharose.Voor deze omzetting van sacharose tot melkzuur is ook water nodig.

Geef van de omzetting van sacharose tot melkzuur de reactievergelijking in molecuulformules. Neem hierbij aan dat melkzuur de enige koolstofverbinding is die gevormd wordt.