In ons bloed is een zekere hoeveelheid glucose (CH12O6) aanwezig. In de spieren wordt
glucose op verschillende manieren omgezet: de glucose kan worden omgezet tot
koolstofdioxide en water maar ook tot melkzuur. Bij beide omzettingen van glucose komt
energie vrij. Bij de omzetting van glucose tot melkzuur komt per mol glucose minder
energie vrij dan bij de omzetting van glucose tot koolstofdioxide en water.
Bij normale inspanning wordt glucose in de spieren omgezet tot koolstofdioxide en water.
Wanneer in korte tijd een grote lichamelijke inspanning wordt verricht, zoals bij de
100 meter sprint, wordt de energie geleverd doordat de glucose wordt omgezet tot melkzuur
(C3H6O3). Dit melkzuur hoopt zich op in de spieren en veroorzaakt een pijnlijk gevoel: de
spieren 'verzuren'. Een dergelijke inspanning waarbij glucose wordt omgezet tot melkzuur
is niet lang vol te houden.
Geef de reactievergelijking voor beide genoemde omzettingen van glucose. Gebruik hierbij
molecuulformules.